Galatasaray Üniversitesi’nin 147 Yıllık Binası Restore Edilecek

Galatasaray Üniversitesi’nin Ortaköy yerleşkesindeki 147 yıllık saray binasında 5 yıl önceki yangının izleri silinecek. 2 yıl önce çatısı kapatılan İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı’nın restorasyonu, 7 milyon 626 bin TL’ye yaptırılacak. Çalışma ekim ayında tamamlanacak
Galatasaray Üniversitesi’nin 5 yıl önce yanan 147 yıllık tarihi binası, aradan geçen zamanın ardından kapsamlı bir restorasyona alınıyor. Beşiktaş Ortaköy’de bulunan ve 1992 yılından bu yana Galatasaray Üniversitesi’nin kullanımında olan İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı’nın çatısı, 22 Ocak 2013’te geçirdiği yangında tamamen yanmıştı. Yangın, 3’üncü kattaki öğretim görevlilerinin kullandığı odada başlamış, ardından çatıya, sonra da kampustaki diğer fakültelere sıçramıştı. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken, çatısında çökme meydana gelen bina kullanılamaz hale gelmişti. Çok sayıda tarihi eser ve kitap da yangında kül olmuştu. Büyük hasar gören kagir ve ahşap yapının enkazı, yangının ardından yaklaşık 3 yıl sonra tamamlanan çatı restorasyonuna kadar hiçbir tedbir alınmaksızın kaderine terk edilmişti.
AYLARDIR BEKLİYORDU
ÇATIYI ÜSTLENEN ŞİRKET
GSÜ’nün, 30 Kasım 2017 tarihinde açtığı “GSÜ Ortaköy Yerleşkesi İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı Güçlendirme, Sıva, Ahşap ve Muhtelif Restorasyon Uygulama İşleri” ihalesi, geçen ay sonuçlandı. Sarayın restorasyonunun 15 Ekim 2018’e kadar tamamlanması gerekiyor.
1992’DE GSÜ’YE DEVREDİLDİ
Dolmabahçe Sarayı’nın yetersiz kalması üzerine Sultan Abdülaziz, 1870’li yılların başlarında Çırağan Sarayı ile Küçük Mecidiye Camii arasına 3 binadan oluşan ikincil bir saray yaptırdı. Mimar Sarkis Balyan tarafından yapılan Feriye Sarayları olarak bilinen binalardan İbrahim Tevfik Efendi Sahil Sarayı, uzun yıllar Galatasaray Lisesi’nin kız bölümü dersliği olarak kullanıldıktan sonra Galatasaray İlkokulu’na tahsis edildi. Tarihi bina, 1992 yılında Galatasaray Üniversitesi’ne devredildi. Bina, idari birimlerin bir kısmı ile hukuk, iktisadi ve idari bilimler ve iletişim fakülte sekreterlikleri ve bu fakültelerde görevli öğretim üyelerinin büroları için kullanılıyordu.